Alemanya debat fórmules inusuals per a Catalunya dins la UE

FONT:   VILAWEB
NOTÍCIES Diumenge 25.08.2013 15:28
ENLLAÇ A L’ARTICLE:    http://www.vilaweb.cat/noticia/4140273/20130825/alemanya-debat-formules-inusuals-catalunya-dins-ue.html

Un estudi proposa usar l’exemple de Xipre ‘a l’inrevés’, per mantenir els drets dels catalans dins la UE

Un estudi del politòleg alemany Kai-Olaf Lang, publicat per L’Institut Alemany de Política Exterior proposa una fórmula inusual per a salvar el debat sobre si després de proclamar de forma unilateral la independència Catalunya formaria part o no de la Unió Europea. Segons Lang la Unió Europea hauria de seguir el model de Xipre ‘a l’inrevés’. Això significaria que el nou estat català momentàniament no seria part de la Unió però en canvi l’acquis comunitari, el conjunt de dret i deures dels ciutadans europeus, actualment en vigor ja, seguiria aplicant-se a Catalunya, amb la qual cosa els ciutadans catalans mantindrien a tots els efectes la ciutadania europea.

L’Institut Alemany de Política Exterior és una prestigiosa fundació privada independent que des de fa cinquanta anys assessora el govern i el parlament alemany en temes de política exterior, a través de la realització d’informes. El text de Kai-Olaf Lang ha estat publicat en la seva revista pública d’actualitat.

L’estudi creu que Espanya hauria de fer una oferta federal rotunda a Catalunya i que això possiblement podria aturar el procés d’independència però es planteja també de forma oberta què passaria si l’estat és incapaç de fer-ho i per tant l’actual procés sobiranista acaba amb una declaració a l’estil de la de Kossove.

Segons Lang l’exemple de Xipre podria servir. Oficialment tota l’illa de Xipre forma part de la Unió Europea però de fet el territori de la República Turca del Nord de Xipre n’està exclós de l’aplicació de les regles comunitàries. Oficialment les lleis europees, l’acquis, estan en vigor també al nord de Xipre però la Unió ha declarat la seva aplicació suspesa fins que es donin les condicions adequades. En el cas català la Unió declararia que l’acquis europeu és en vigor a Catalunya encara que l’estat català estigués fora de les institucions europees mentre dura el procés d’adhesió.

L’acquis és la legislació acumulada, actes de llei i decisions dels tribunals que constitueix el cos de la legal de la Unió Europea.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.